Punajuuri-lihapata Mitä tänään syötäisiin? 5.1.2016
1 rs (800 g) karjalanpaistilihoja
600 g (4-5 kpl) punajuuria
1 rs (200 g) herkkusieniä
2 sipulia
omenaa (esim. Granny Smith)
10 kokonaista maustepippuria
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
vettä
- 1. Nosta karjalanpaistilihat
huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.
- 2. Puolita lihapalat. Kuori
ja kuutioi punajuuret sekä omenat reiluiksi paloiksi. Puhdista
herkkusienet. Kuori ja lohko sipulit. Siirrä kasvikset suuren uunipadan
pohjalle.
- 3. Ruskista lihat useassa
erässä kuumalla pannulla ja siirrä pataan. Kaada vesi kuuman pannun kautta
pataan. Lisää laakerinlehdet, suola ja maustepippurit
- 4. Kypsennä 200 asteessa 2
tuntia. Kuutioi sinihomejuusto veitsellä ja ripottele juusto lihapadan
pinnalle. Kypsennä pataa vielä 5 minuuttia uunissa, jotta juusto sulaa.
Tarjoa punajuuri-lihapata keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.
- *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 12/2015. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.
BATAATTIKEITTO
Neljälle:
·
500 g bataattia
·
2 salottisipulia
·
1 l kanalientä
·
1 purkki kookosmaitoa
·
2-3 rkl balsamiviinietikkaa
·
suolaa ja valkopippuria
Koristeeksi:
· tuoretta korianteria
1. Kuori bataatit ja salottisipulit, lohko ne ja laita kattilaan. Kaada
päälle kanaliemi, niin että se juuri ja juuri peittää
bataatit. Keitä kunnes ovat kypsiä.
bataatit. Keitä kunnes ovat kypsiä.
2. Ota kattila pois liedeltä. kaada joukkoon kookosmaito ja miksaa koneella
keitto tasaiseksi. Mausta viinietikalla,
suolalla ja pippurilla. Koristele tuoreella korianterilla.
suolalla ja pippurilla. Koristele tuoreella korianterilla.
Ainekset
30 kappaletta
2 pakettia (à 15 kpl)
pakastecocktailriisipiirakoita
Poro-piparjuuritahna
100 g kylmäsavuporoa
1,5 rasiaa (à 200 g) maustamatonta
tuorejuustoa
1,5 rkl piparjuuritahnaa
0,5 dl silputtua persiljaa
rouhittua mustapippuria
Koristeeksi
paprikaa, kylmäsavuporoa
Ohjeet
Valmista tahna.
Silppua poro ja siirrä kulhoon. Lisää tuorejuusto, notkista
ja sekoita. Mausta
piparjuuritahnalla, persiljalla ja pippurilla. Peitä ja siirrä
kylmään
maustumaan vähintään tunniksi.
Paista piirakat
pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä jäähtyneille piirakoille
tahnoja ja koristele
ne.
Lähde: En millään muista, mistä tämän sain! Mutta mainio ja nopee ohje silti:
- 1-2 litraa pieniä tomaatteja
- 1½ rkl etikkaa
- vettä
- 4 dl laimennettua etikkaa
- 1/2 kg sokeria
- 10 neilikkaa
- kanelia
Tomaatteja keitetään hetki vähäisessä etikkaliemessä (½ l vettä ja 1½ rkl etikkaa) ja kuoritaan. Sitten keitetään
etikkaliemi (mausteet pienessä kangaspussissa) ja lisätään
tomaatit. Keitetaan 10 minuuttia ja ladotaan tölkkiin.
Liemi kiehautetaan uudelleen, siivilöidään ja kaadetaan
jäähtyneenä tomaattien päälle. Säilytetään kylmässä.
etikkaliemi (mausteet pienessä kangaspussissa) ja lisätään
tomaatit. Keitetaan 10 minuuttia ja ladotaan tölkkiin.
Liemi kiehautetaan uudelleen, siivilöidään ja kaadetaan
jäähtyneenä tomaattien päälle. Säilytetään kylmässä.
POHJA:
- 200 g digestivekeksejä
- 100 g voita tai margariinia
TÄYTE:
1. Murskaa digestivekeksit ja sekoita niiden joukkoon pehmeä voi tai margariini.
3. Levitä digistive-rasvaseos vuoan pohjalle ja painele se tasaiseksi.
4. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.
5. Kaada säilykemangoista neste pois. Soseuta mango ja sekoita sose tuorejuustoon.
6. Sekoita vaniljajogurtti ja sokeri mangoseokseen.
7. Vaahdota kerma ja sekoita se mangososeeseen.
8. Kuumenna 1/2 dl mangolientä ja liuota pehmenneet liivatteet siihen.
9. Anna liivateseoksen jäähtyä ja sekoita se sitten ohuena nauhana mangoseokseen.
10. Kaada seos vuokaan ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi.
11. Kuumenna mangomehu kattilassa. Lisää hyytelösokeri ja sekoita.
12. Levitä kädenlämpöiseksi jäähtynyt sokeriliemi kakun pinnalle. Nosta kakku vielä jääkaappiin noin tunniksi.
Vinkki: Hyytelökakun voi myös pakastaa kokonaisena.
>>>>>> O <<<<<<
Aprikoosivaahto - Spuma di albicocca
(Valion ohje)
3 liivatelehteä
425 g säilykeaprikooseja
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
1/2 dl säilykeaprikoosien lientä
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1/2 rkl sitruunamehua
Koristeluun:
kermavaahtoa425 g säilykeaprikooseja
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
1/2 dl säilykeaprikoosien lientä
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1/2 rkl sitruunamehua
Koristeluun:
suklaaströsseleitä
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10
minuuttia.
Soseuta aprikoosit ilman lientä. Vaahdota kerma.Purista liivatelehdet kuiviksi. Kuumenna aprikoosi-
liemi ja liota siihen liivatelehdet.
Yhdistä kaikki ainekset varovaisesti sekoittaen.
Laita aprikoosivaahto annoskulhoihin ja anna hyy-
tyä jääkaapisssa muutama tunti. Koristele ennen
tarjoilua pursotetulla kerma vaahdolla ja strösseleillä.
>>>>>> O <<<<<<
Imellytetty rosmariini-perunalaatikko
6 annosta
- 1 kg jauhoisia perunoita
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 3 dl maitoa
- 1 tl suolaa
- ½ tl kuivattua rosmariinia
- (1 rkl siirappia)
- (perunoiden keitinlientä)
- voita nokareina
Tee näin:
- 1. Pese perunat hyvin. Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa
- vedessä. Ota keitinvesi talteen.
- 2. Kuori perunat kuumina ja soseuta ne. Sekoita lämpimään soseeseen vehnäjauhot. Anna seoksen imeltyä 50 asteen lämmössä noin 4–5 tuntia.
- Tarkista maistamalla, että sose on makeutunut ennen kuin jatkat.
- 3. Lämmitä maito kiehuvaksi. Sekoita maito, suola ja rosmariini peruna- soseeseen. Maista ja lisää siirappia, jos kaipaat lisää makeutta.
- 4. Voitele kaksi kahden litran vetoista uunivuokaa. Täytä vuoat
- löysällä massalla puolilleen, jotta laatikot eivät kuohu paiston aikana vuoasta uuniin. Jos massa ei ole riittävän löysää, lisää siihen tarvittaessa perunoiden keitinlientä.
- 5. Pane laatikoiden pinnalle voinokareita. Paista 150-asteisen uunin eskitasolla kaksi tuntia.
>>>>>> O <<<<<<
SIENIPIIRAS 8 annosta, VALION RUOKALEHTI
1 annos sekoitettua voitaikinaa (1 tl rakuunaa)
eli 100 g voita, 2 1/2 dl vehnäjauhoja, 2 rkl kylmää vettä.
Nypi voi ja jauhot, lisää vesi ja rakuuna, sekoita.
Täyte:
3 dl esikäsiteltyjä metsäsieniä,
esim. suppilovahveroita, kantarelleja tai tatteja
1 (25 gr) purjo
2 rkl Valion voita
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippurijauhetta
1 prk (120 g) Valio smetanaa
2 munaa
1 pusso (150 g) Valio Oltermanni raastetta
Tee taikina ohjeen mukaan. Lisää halutessasi taikinaan
rakuunaa. Taputtele taikina piirasvuoan (26-28 cm) poh-
jalle ja reunoille.
Laita hienonnetut sienet pannulle Kummenna hitaasti ja
anna ylimöäräisen nesteen haihtua. Hienonna pesty ja
halkaistu purjo. LIsää pannulle voi ja purjo. Kuullota.
Mausta. Ota pannu levyultä ja anna jäähtyä.
Sekoita sieniseokseen smetana, munat ja juustoraaste.
Maista täytettä, loisä'ä tarvittaessa suolaa. Kaada täyte
taikinapohjalle.
Paista uunin ala/keskiosassa 200 asteessa n. 40 minuuttia.
>>>>>> O <<<<<<
NOKKOSPESTO by Heli Ilaskari
nuoria nokkosia
kourallinen pinjansiemeniä
tai manteleita
tai auringonkukansiemeniä
reilusti basilikaa
suolaa
valkopippuria
kourallinen parmesaanijuustoraastetta
hunajaa
liraus sitruunanmehua
pari valkosipulinkynttä
oliivi tai rypsiöljyä
Huuhdo, kiehauta ja valuta ensin nokkoset. Silppua niitä hiven.
Laita monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimen kippoon ensin
kourallinen pinjansiemeniä. Myös mantelit, auringonkukan sie-
menet tai vastaavat käyvät. Jauha hienoksi.
Hujauta sitten sekaan nokkossaaliisi, reilusti basilikaa, hyppysel-
linen suolaa ja valkopippuria, liraus sitruunan mehua, sekä yksi
tai useampi raaka valkosipulinkynsi, maun ja rohkeuden mukaan.
Kourallinen parmesaaniraastetta sopii myös kyytiin, jos haluat.
Anna koneen taas pöristä hetki.
Valuta lopuksi sekaan hyvää kylmäpuristettua oliivi- tai rypsiöljyä
tasaisena virtana, koneen käydessä.
Lopeta ennen kuin pestosta tulee liian valuvaa. Sen tulee pysyä
kukkuraisena lusikassa.
Nokkospesto käy kaikkeen, mihin muutkin pestot. Heli voitelee
sillä leivät, käyttää salaatti- sekä pastakastikkeena ja lisäilee sitä
vähän ruokaan kuin ruokaan ja on siihen kertakaikkisen koukussa!
Kohta minäkin!
>>>>>> O <<<<<<
CHEESECAKE
5.5.2012 Keke Armstrong teki Neljän tähden illallinen -sarjassa
mielettömän hyvää juustokakkua. Resepti on kuulemma salainen,
joten on tyydyttävä Valion reseptiin:
Pohja
100 g | Valio voita |
1 dl | sokeria |
1 | muna |
2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
1 tl | leivinjauhetta |
Täyte
2 prk (à 250 g) Valio maitorahkaa | |
2 rasiaa (à 200 g) Valio Viola maustamatonta tuorejuustoa | |
1 tl sitruunamehua | |
2 1/2 dl sokeria | |
1 rkl vaniljasokeria | |
1 dl perunajauhoja | |
5 munaa |
Aloita juustokakun valmistaminen vaahdottamalla pehmeä voi ja
sokeri.
sokeri.
Lisää muna ja jauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi.
Pohjusta leivinpaperilla halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoka.
Voitele vuoan reunat. Taputtele kakkutaikina vuoan pohjalle ja
reunoille jauhotetulla kädellä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Voitele vuoan reunat. Taputtele kakkutaikina vuoan pohjalle ja
reunoille jauhotetulla kädellä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Yhdistä kulhossa kaikki kakun täytteen aineet. Vatkaa seosta sähkö-
vatkaimella n. 3 min, kunnes se on tasaista ja kuohkeaa.
Kaada täyte taikinapohjalle.
vatkaimella n. 3 min, kunnes se on tasaista ja kuohkeaa.
Kaada täyte taikinapohjalle.
Paista juustokakku 175 asteessa uunin alimmalla tasolla kypsäksi,
50 -60 min. Peitä kakku paiston puolivälissä leivinpaperilla, ettei
pinta tummu liikaa. Anna kakun jäähtyä kylmäksi vuoassa.
Irrota kylmä kakku varovasti vuoasta.
50 -60 min. Peitä kakku paiston puolivälissä leivinpaperilla, ettei
pinta tummu liikaa. Anna kakun jäähtyä kylmäksi vuoassa.
Irrota kylmä kakku varovasti vuoasta.
Tarjoa juustokakun kanssa marjakastiketta. Soseuta n. 1/2 litraa marjoja.
Puserra sose siivilän läpi. Mausta sokerilla.
VINKKI
* Maitotuotteet voi korvata laktoosittomilla vastaavilla tuotteilla.
* Juustokakkua ei suositella pakastettavaksi.
PANNUKAKKU
Vispilöi maitoon jauhot ja mausteet hyvin. Riko munat sekaan,
sekoittaminen riittää. Niitä ei kannata vatkata, jos haluaa sellasen kuohkean pannarin. Anna taikinan turvota mielellään vähintään
30 min ennen uuniin laittamista, kauemminkin ehkä, sitä parempi.
Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle. Laita pinnalle voinokareita.
Paista uunin keskellä 200 asteessa n. 30-40 min tai uunista riippuen,
kunnes saanut ruskean pinnan.
Ja sitten päälle hilloa ja kermavaahtoa tai jäätelöä. NAM!
>>>>>> O <<<<<<
KAŠMIRIN KANA Alkup.resepti Erkki Toivasen, EEVA 2/2012
4 rkl korianterin siemeniä
pala kanelitankoa2 rkl kardemumman siemeniä
suolaa ja mustapippuria 4 kpl
kanan tai broilerin rintafileetä
voita paistamiseen
4 dl kreikkalaista tai turkkilaista maustamatonta jugurttia
kanaliemikuutio tai kanafondi
vettä
Tarjoiluun basmatiriisiä ja rouhittuja pähkinöitä
Mittaa siemenet, kanelipala, pippuri ja suola mortteliin. Murskaa
ainekset rouheiseksi muruseokseksi.
Kuumenna voinokare paistinpannulla ja paista fileet molemmin
puolin kullanruskeiksi.
Nosta fileet uunivuokaan ja hiero niiden pintaan reilusti mauste-
seosta.
Kaada jugurtti ja loput mausteseoksesta paistinpannulle. Lisää
kanaliemikuutio tai fondi ja tilkka vettä. Kiehauta ja kaada seos
vuokaan kanafileiden päälle.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Tarjoile basmatiriisin kera. Ripottele päälle pähkinärouheet.
>>>>>> O <<<<<<
1 liter apelsinjuice
3 dl rågmjöl
3 dl vetekli (lese)
3 dl malt
2 bitar jäst
1 matsked salt
3 dl sirap
10-13 dl vetemjöl
Jästen samlas och blandas i det något varma spadet (liemi).
Allt rörs ihop och låtes jäsa ca 1,5 timme. Degen är rätt lös.
Sätt degen i ca 3 formar, smörda med smör.
Grädda 1,5 timme i 175 o. Pensla efter en timme med sirap.
Formarna för placeras i nedre delen av ugnen för att uppnå
jämn gräddning och konsistens.
Lycka till!
>>>>>> O <<<<<<
KONJAKKIPIPARIT
1 l sirotesokeria
3 dl vettä
1,5 dl siirappia
2,5 rkl kanelia
1,5 rkl neilikkaa
1-2 rkl inkivääriä
500 g voita tai margariinia
2 rkl soodaa
2 rkl konjakkia
runsaasti 3 l vehnäjauhoja (1,5 – 1,750 kg)
Sekoita sokeri, vesi, siirappi, kaneli, neilikka ja inkivääri kattilassa
ja lämmitä seos. Ota se pois lämmöltä ja lisää voi. Hämmennä seosta
kunnes se on aivan kylmää. Sekoita siihen sitten sooda joka on liuot-
ettu 1 rkl:aan haaleaa vettä sekä konjakki ja jauhot.
Taikinan voi leipoa heti ja se soveltuu hyvin joulupukkeihin, eläin-
hahmoihin yms. Paista keskilämpöisessä uunissa, 200-2250. (300 kpl)
Itse teen vain puoli taikinaa kerralla.
>>>>>> O <<<<<<
PUNAJUURIPAISTOS
Keitin neljä keskikokoista punajuurta, kuorin ja viipaloin ne ja asettelin voideltuun uunivuokaan. Ripottelin suolaa ja murustin vuohenjuustoa päälle. Annoin olla uunissa parikymmentä minuuttia.
Tarjosin punajuuripaistosta bratwurstien ja raakana paistettujen perunasiivujen kera. Ihanaa!
>>>>>> O <<<<<<
OMENA-VUOHENJUUSTOPAISTOS (HS 18.8.2011)
1 kg omenoita
1 dl kuohukermaa
2 tl timjamia
suolaa
rouhittua mustapippuria
200 g vuohenjuustoa
- Poista omenoista siemenet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi, kuoret voi jättää.
- Voitele paistonkestävä vuoka. Matalahko ja laakea vuoka on parempi kuin korkea.
- Lado pohjalle kerros omenasiivuja ja lorauta päälle osa kermasta. Ripottele päälle timjamia, suolaa ja pippuria.
- Lado päälle uusia kerroksia lisäten kermaa ja mausteita joka kerroksen väliin.
Murustele lopuksi päälle vuohenjuusto.
- Paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, ja tarjoile lämpimänä esimerkiksi porsaanlihan lisäkkeenä.
(Tosi hyvää! Käytin valkeita kuulaita)
>>>>>> O <<<<<<
AUSSISALAATTI (by Sylvia Makinen, Perth)
Valmistetaan tarjoilua edeltävänä päivänä.
1/2 jäävuorisalaatin kerä
250 gr pakasteherneitä jäisinä
2 kpl kovaksi keitettyä munaa, rikotaan murusiksi
250 gr herkkusieniä, silputaan ja sekoitetaan kananmunien kanssa
125 gr juustoraastetta
Salaatti suikaloidaan ja laitetaan kerroksittain muiden aineiden kanssa lasikuhoon.
Sekoita seuraavat ainekset ja kaada salaatin päälle:
- 2 dl majoneesia
- 2 rkl hapankermaa tai smetanaa
- 2 tl sinappia
- 1 rkl sitruunamehua
- 8 paksua ruohosipulia silputtuna
- 4 siivua pekonia, jotka on silputtu pieniksi, käristetty ja valutettu
talouspaperin päällä.
Koristele ennen tarjoilua tomaaatilla, persiljalla ja pekonimurskalla.
>>>>>> O <<<<<<
MUSTIKKAPIIRAKKA 30.7.2011 Ollin tekemänä, Yhteishyvä 8/11
Murutaikina:
7 dl vehnäjauhoja
1 ps (80 g) mantelijauhetta
3½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
250 g sulatettua margariinia
Pohjataikina:
1/2 murutaikinasta
1 kananmuna
2 dl kuohukermaa
Täyte:
1 prk (500 g) maitorahkaa
2 kananamunaa
1 ½ dl sokeria
250 gr pakastemustikoita
2 rkl perunajauhoja
Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita joukkoon sulatettu margariini.
Jaa taikina kahteen osaan. Sekoita toiseen osaan muna ja kerma.
Levitä tämän taikina leivinpaperoidulle uunipellille.
Sekoita rahka, munat ja sokeri keskenään. Levitä rahkaseos pohjataikinan päälle. Sekoita perunajauhot jäisiin mustikoihin ja levitä rahkaeoksen päälle. Murustele loppu murutaikina piirakan pinnalle.
Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 40 min., kunnes pohja on kypsä.
Peitä tarvittaessa lopussa leivinpaperilla. Anna jäähtyä kunnolla. Leikkaa annospaloiksi (16-24 palaa).
Sekoita sieniseokseen smetana, munat ja juustoraaste. Maista täytettä, loisä'ä tarvittaessa suolaa. Kaada täyte taikinapohjalle.
Paista uunin ala/keskiosassa 200 asteessa noin 40 minuuttia.
>>>>>> O <<<<<<