Reseptit




Punajuuri-lihapata   Mitä tänään syötäisiin? 5.1.2016

1 rs (800 g)      karjalanpaistilihoja
600 g (4-5 kpl) punajuuria
1 rs (200 g)      herkkusieniä
2                     sipulia
omenaa (esim. Granny Smith)
10                   kokonaista maustepippuria 
1 tl                 suolaa
2                    laakerinlehteä
vettä




  • 1. Nosta karjalanpaistilihat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.
  • 2. Puolita lihapalat. Kuori ja kuutioi punajuuret sekä omenat reiluiksi paloiksi. Puhdista herkkusienet. Kuori ja lohko sipulit. Siirrä kasvikset suuren uunipadan pohjalle.
  • 3. Ruskista lihat useassa erässä kuumalla pannulla ja siirrä pataan. Kaada vesi kuuman pannun kautta pataan. Lisää laakerinlehdet, suola ja maustepippurit
  • 4. Kypsennä 200 asteessa 2 tuntia. Kuutioi sinihomejuusto veitsellä ja ripottele juusto lihapadan pinnalle. Kypsennä pataa vielä 5 minuuttia uunissa, jotta juusto sulaa. Tarjoa punajuuri-lihapata keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.
  • *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 12/2015. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.





BATAATTIKEITTO

      Neljälle:
·         500 g bataattia
·         salottisipulia
·         1 l kanalientä
·         1 purkki kookosmaitoa
·         2-3 rkl balsamiviinietikkaa
·         suolaa ja valkopippuria
     Koristeeksi:
·    tuoretta korianteria
1. Kuori bataatit ja salottisipulit, lohko ne ja laita kattilaan.         Kaada päälle kanaliemi, niin että se juuri ja juuri peittää
    bataatit. Keitä kunnes ovat kypsiä.
2. Ota kattila pois liedeltä. kaada joukkoon kookosmaito ja          miksaa koneella keitto tasaiseksi. Mausta viinietikalla, 
    suolalla ja  pippurilla. Koristele tuoreella korianterilla.

Cocktailpiirakat
Ainekset
30 kappaletta
2 pakettia  (à 15 kpl) pakastecocktailriisipiirakoita

Poro-piparjuuritahna
100 g  kylmäsavuporoa
1,5 rasiaa  (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1,5 rkl  piparjuuritahnaa
0,5 dl  silputtua persiljaa
rouhittua mustapippuria

Koristeeksi
paprikaa, kylmäsavuporoa
Ohjeet
Valmista tahna. Silppua poro ja siirrä kulhoon. Lisää tuorejuusto, notkista 
ja sekoita. Mausta piparjuuritahnalla, persiljalla ja pippurilla. Peitä ja siirrä 
kylmään maustumaan vähintään tunniksi.
Paista piirakat pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä jäähtyneille piirakoille 
tahnoja ja koristele ne.

Lähde:   En millään muista, mistä tämän sain! Mutta mainio ja nopee ohje silti:


Vihreät tomaatit
  1. 1-2 litraa pieniä tomaatteja
  2. 1½ rkl etikkaa
  3. vettä
  4. 4 dl laimennettua etikkaa
  5. 1/2 kg sokeria
  6. 10  neilikkaa
  7. kanelia
Tomaatteja keitetään hetki vähäisessä etikkaliemessä (½ l vettä ja 1½ rkl etikkaa) ja kuoritaan. Sitten keitetään 
etikkaliemi (mausteet pienessä kangaspussissa) ja lisätään 
tomaatit. Keitetaan 10 minuuttia ja ladotaan tölkkiin. 
Liemi kiehautetaan uudelleen, siivilöidään ja kaadetaan 
jäähtyneenä tomaattien päälle. Säilytetään kylmässä.
                             >>>>>> O <<<<<<        >>>>>> O <<<<<<
Mango-juustokakku  (Kotivinkki) 10 annosta 
POHJA:
-  200 g digestivekeksejä
-  100 g voita tai margariinia

         TÄYTE:
-  8  liivatelehteä-  1 prk (425/250 g) mangoviipaleita tai 1 kypsä         mango               -  2 dl vaniljajogurttia                                                                                             -  250 g maustamatonta tuorejuustoa                                             -  2 dl kuohu- tai vispikermaa                                                         -  1 dl sokeria                                                                                 -  1 dl mango- tai mango-appelsiinimehua
PINNALLE
-  4 dl  mango- tai mango-appelisiinimehua                                        -  2 dl hyytelösokeria
Tee näin:
          1. Murskaa digestivekeksit ja sekoita niiden joukkoon pehmeä voi tai margariini.
2. Vuoraa irtoreunainen, tasapohjainen vuoka tuorekelmulla.
3. Levitä digistive-rasvaseos vuoan pohjalle ja painele se tasaiseksi.
4. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.
5. Kaada säilykemangoista neste pois. Soseuta mango ja sekoita sose tuorejuustoon.
6. Sekoita vaniljajogurtti ja sokeri mangoseokseen.
7. Vaahdota kerma ja sekoita se mangososeeseen.
8. Kuumenna 1/2 dl mangolientä ja liuota pehmenneet liivatteet siihen.
9. Anna liivateseoksen jäähtyä ja sekoita se sitten ohuena nauhana mangoseokseen.
10. Kaada seos vuokaan ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi.
11. Kuumenna mangomehu kattilassa. Lisää hyytelösokeri ja sekoita.
12. Levitä kädenlämpöiseksi jäähtynyt sokeriliemi kakun pinnalle. Nosta kakku vielä jääkaappiin noin tunniksi.

   Vinkki: Hyytelökakun voi myös pakastaa kokonaisena.


                            >>>>>> O <<<<<<


Aprikoosivaahto  -  Spuma di albicocca  
          (Valion ohje)

3 liivatelehteä
425 g säilykeaprikooseja
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
1/2 dl säilykeaprikoosien lientä
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1/2 rkl sitruunamehua


Koristeluun:
kermavaahtoa
suklaaströsseleitä

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia.
Soseuta aprikoosit ilman lientä.  Vaahdota kerma.
Purista liivatelehdet kuiviksi. Kuumenna aprikoosi-
liemi ja liota siihen liivatelehdet. 
Yhdistä kaikki ainekset varovaisesti sekoittaen. 
Laita aprikoosivaahto annoskulhoihin ja anna hyy-
tyä jääkaapisssa muutama tunti. Koristele ennen
tarjoilua pursote­tulla kerma vaahdolla ja strösseleillä.


                                           >>>>>> O <<<<<<



Imellytetty rosmariini-perunalaatikko 

                                                        6 annosta 



  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 3 dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl kuivattua rosmariinia
  • (1 rkl siirappia)
  • (perunoiden keitinlientä)
  • voita nokareina

Tee näin:

  • 1. Pese perunat hyvin. Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa
  •     vedessä. Ota keitinvesi talteen.
  • 2. Kuori perunat kuumina ja soseuta ne. Sekoita lämpimään soseeseen  vehnäjauhot. Anna seoksen imeltyä 50 asteen lämmössä noin 4–5 tuntia.
  • Tarkista maistamalla, että sose on makeutunut ennen kuin jatkat.
  • 3. Lämmitä maito kiehuvaksi. Sekoita maito, suola ja rosmariini peruna- soseeseen. Maista ja lisää siirappia, jos kaipaat lisää makeutta.
  • 4. Voitele kaksi kahden litran vetoista uunivuokaa. Täytä vuoat 
  • löysällä massalla puolilleen, jotta laatikot eivät kuohu paiston aikana vuoasta uuniin. Jos massa ei ole riittävän löysää, lisää siihen tarvittaessa perunoiden keitinlientä.
  • 5. Pane laatikoiden pinnalle voinokareita. Paista 150-asteisen uunin eskitasolla kaksi tuntia.

                                           >>>>>> O <<<<<<


SIENIPIIRAS    8 annosta,  VALION RUOKALEHTI

1 annos sekoitettua voitaikinaa (1 tl rakuunaa)
      eli 100 g voita, 2 1/2 dl vehnäjauhoja,  2 rkl kylmää vettä.
     Nypi voi ja jauhot, lisää vesi ja rakuuna, sekoita.

Täyte:
3 dl esikäsiteltyjä metsäsieniä,
       esim. suppilovahveroita, kantarelleja tai tatteja
1 (25 gr) purjo
2 rkl Valion voita
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippurijauhetta
1 prk (120 g) Valio smetanaa
2 munaa
1 pusso (150 g) Valio Oltermanni raastetta

Tee taikina ohjeen mukaan. Lisää halutessasi taikinaan
rakuunaa. Taputtele taikina piirasvuoan (26-28 cm) poh-
jalle ja reunoille.

Laita hienonnetut sienet pannulle Kummenna hitaasti ja
anna ylimöäräisen nesteen haihtua. Hienonna pesty ja
halkaistu purjo. LIsää pannulle voi ja purjo. Kuullota.
Mausta. Ota pannu levyultä ja anna jäähtyä.

Sekoita sieniseokseen smetana, munat ja juustoraaste.
Maista täytettä, loisä'ä tarvittaessa suolaa. Kaada täyte
taikinapohjalle.

Paista uunin ala/keskiosassa 200 asteessa n. 40 minuuttia.



                                >>>>>> O <<<<<<


NOKKOSPESTO          by Heli Ilaskari

nuoria nokkosia
kourallinen pinjansiemeniä
      tai manteleita
      tai auringonkukansiemeniä
reilusti basilikaa
suolaa
valkopippuria
kourallinen parmesaanijuustoraastetta
hunajaa
liraus sitruunanmehua
pari valkosipulinkynttä
oliivi tai rypsiöljyä

Huuhdo, kiehauta ja valuta ensin nokkoset. Silppua niitä hiven.
Laita monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimen kippoon ensin
kourallinen pinjansiemeniä. Myös mantelit, auringonkukan sie-
menet tai vastaavat käyvät. Jauha hienoksi.
Hujauta sitten sekaan nokkossaaliisi, reilusti basilikaa, hyppysel-
linen suolaa ja valkopippuria, liraus sitruunan mehua, sekä yksi
tai useampi raaka valkosipulinkynsi, maun ja rohkeuden mukaan.
Kourallinen parmesaaniraastetta sopii myös kyytiin, jos haluat.
Anna koneen taas pöristä hetki.
Valuta lopuksi sekaan hyvää kylmäpuristettua oliivi- tai rypsiöljyä
tasaisena virtana, koneen käydessä.
Lopeta ennen kuin pestosta tulee liian valuvaa. Sen tulee pysyä
kukkuraisena lusikassa.

Nokkospesto käy kaikkeen, mihin muutkin pestot. Heli voitelee
sillä leivät, käyttää salaatti- sekä pastakastikkeena ja lisäilee sitä
vähän ruokaan kuin ruokaan ja on siihen kertakaikkisen koukussa!
Kohta minäkin!


                          >>>>>> O <<<<<<


CHEESECAKE

5.5.2012 Keke Armstrong teki Neljän tähden illallinen -sarjassa

mielettömän hyvää juustokakkua. Resepti on kuulemma salainen,
joten on tyydyttävä Valion reseptiin:

Pohja

100 g Valio voita
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte

2 prk (à 250 g)  Valio maitorahkaa
2 rasiaa (à 200 g)  Valio Viola maustamatonta tuorejuustoa
1 tl        sitruunamehua                                             
2 1/2 dl sokeria                                                 
1 rkl      vaniljasokeria                                            
1 dl       perunajauhoja                                             
5           munaa                                             

Valmistusohje

Aloita juustokakun valmistaminen vaahdottamalla pehmeä voi ja 
sokeri.
Lisää muna ja jauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi.
Pohjusta leivinpaperilla halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoka. 
Voitele vuoan reunat. Taputtele kakkutaikina vuoan pohjalle ja 
reunoille jauhotetulla kädellä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Yhdistä kulhossa kaikki kakun täytteen aineet. Vatkaa seosta sähkö-
vatkaimella n. 3 min, kunnes se on tasaista ja kuohkeaa. 
Kaada täyte taikinapohjalle.
Paista juustokakku 175 asteessa uunin alimmalla tasolla kypsäksi, 
50 -60 min. Peitä kakku paiston puolivälissä leivinpaperilla, ettei 
pinta tummu liikaa. Anna kakun jäähtyä kylmäksi vuoassa. 
Irrota kylmä kakku varovasti vuoasta.
Tarjoa juustokakun kanssa marjakastiketta. Soseuta n. 1/2 litraa marjoja.
Puserra sose siivilän läpi. Mausta sokerilla.

VINKKI

*  Maitotuotteet voi korvata laktoosittomilla vastaavilla tuotteilla.
* Juustokakkua ei suositella pakastettavaksi.

                                         >>>>>> O <<<<<<   

PANNUKAKKU

Vispilöi maitoon jauhot ja mausteet hyvin. Riko munat sekaan, 

sekoittaminen riittää. Niitä ei kannata vatkata, jos haluaa sellasen kuohkean pannarin. Anna taikinan turvota mielellään vähintään 
30 min ennen uuniin laittamista, kauemminkin ehkä, sitä parempi.

Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle. Laita pinnalle voinokareita.
Paista uunin keskellä 200 asteessa n. 30-40 min tai uunista riippuen, 

kunnes saanut ruskean pinnan.

Ja sitten päälle hilloa ja kermavaahtoa tai jäätelöä. NAM!

                                            >>>>>> O <<<<<<



KAŠMIRIN KANA   Alkup.resepti Erkki Toivasen, EEVA 2/2012


4 rkl     korianterin siemeniä
pala kanelitankoa
2 rkl     kardemumman siemeniä
suolaa ja mustapippuria 4 kpl   
kanan tai broilerin rintafileetä
voita paistamiseen
4 dl     kreikkalaista tai turkkilaista maustamatonta jugurttia
kanaliemikuutio tai kanafondi
vettä
Tarjoiluun  basmatiriisiä ja rouhittuja pähkinöitä

Mittaa siemenet, kanelipala, pippuri ja suola mortteliin. Murskaa
ainekset rouheiseksi muruseokseksi.


Kuumenna voinokare paistinpannulla ja paista fileet molemmin

puolin kullanruskeiksi.
 
Nosta fileet uunivuokaan ja hiero niiden pintaan reilusti mauste-

seosta.
 
Kaada jugurtti ja loput mausteseoksesta paistinpannulle. Lisää

kanaliemikuutio tai fondi ja tilkka vettä. Kiehauta ja kaada seos

vuokaan kanafileiden päälle.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.


Tarjoile basmatiriisin kera. Ripottele päälle pähkinärouheet.

                             >>>>>> O <<<<<<


JUNTTA-LIMPPA    BY Lasse Näsman

1  liter apelsinjuice
3 dl  rågmjöl
3 dl  vetekli (lese)
3 dl  malt
2 bitar jäst
1 matsked salt
3 dl  sirap
10-13 dl vetemjöl

Jästen samlas och blandas i det något varma spadet (liemi).
Allt rörs ihop och låtes jäsa ca 1,5 timme. Degen är rätt lös.
Sätt degen i ca 3 formar, smörda med smör.
Grädda 1,5 timme i 175 o.  Pensla efter en timme med sirap.
Formarna för placeras i nedre delen av ugnen för att uppnå
jämn gräddning och konsistens.

Lycka till!

                                >>>>>> O <<<<<<

 

KONJAKKIPIPARIT

1 l sirotesokeria
3 dl vettä
1,5 dl siirappia
2,5 rkl kanelia
1,5 rkl neilikkaa
1-2 rkl inkivääriä
500 g voita tai margariinia
2 rkl soodaa
2 rkl konjakkia
runsaasti 3 l vehnäjauhoja (1,5 – 1,750 kg)

Sekoita sokeri, vesi, siirappi, kaneli, neilikka ja inkivääri kattilassa
ja lämmitä seos. Ota se pois lämmöltä ja lisää voi. Hämmennä seosta
kunnes se on aivan kylmää. Sekoita siihen sitten sooda joka on liuot-
ettu 1 rkl:aan haaleaa vettä sekä konjakki ja jauhot.

Taikinan voi leipoa heti ja se soveltuu hyvin joulupukkeihin, eläin-
hahmoihin yms. Paista keskilämpöisessä uunissa, 200-2250. (300 kpl)

Itse teen vain puoli taikinaa kerralla.

                  >>>>>> O <<<<<<
 


PUNAJUURIPAISTOS

Keitin neljä keskikokoista punajuurta, kuorin ja viipaloin ne ja asettelin voideltuun uunivuokaan. Ripottelin suolaa ja murustin vuohenjuustoa päälle. Annoin olla uunissa parikymmentä minuuttia.

Tarjosin punajuuripaistosta bratwurstien ja raakana paistettujen perunasiivujen kera. Ihanaa!                       

                         >>>>>> O <<<<<<


OMENA-VUOHENJUUSTOPAISTOS  (HS 18.8.2011)

1 kg  omenoita
1 dl  kuohukermaa
2 tl  timjamia
suolaa
rouhittua mustapippuria
200 g  vuohenjuustoa

-  Poista omenoista siemenet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi, kuoret voi jättää.
-  Voitele paistonkestävä vuoka. Matalahko ja laakea vuoka on parempi kuin korkea.
-  Lado pohjalle kerros omenasiivuja ja lorauta päälle osa kermasta. Ripottele päälle timjamia, suolaa ja pippuria.
-  Lado päälle uusia kerroksia lisäten kermaa ja mausteita joka kerroksen väliin.
Murustele lopuksi päälle vuohenjuusto.
-  Paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, ja tarjoile lämpimänä esimerkiksi porsaanlihan lisäkkeenä.

(Tosi hyvää! Käytin valkeita kuulaita)

                     >>>>>> O <<<<<<


AUSSISALAATTI  (by Sylvia Makinen, Perth)

Valmistetaan tarjoilua edeltävänä päivänä.

1/2      jäävuorisalaatin kerä
250 gr  pakasteherneitä jäisinä
2 kpl    kovaksi keitettyä munaa, rikotaan murusiksi
250 gr  herkkusieniä, silputaan ja sekoitetaan kananmunien kanssa
125 gr  juustoraastetta

Salaatti suikaloidaan ja laitetaan kerroksittain muiden aineiden kanssa lasikuhoon.

Sekoita seuraavat ainekset ja kaada salaatin päälle:

-  2 dl    majoneesia
-  2 rkl   hapankermaa tai smetanaa
-  2 tl    sinappia
-  1 rkl  sitruunamehua
-  8 paksua ruohosipulia silputtuna
-  4 siivua pekonia, jotka on silputtu pieniksi, käristetty ja valutettu
             talouspaperin päällä.

Koristele ennen tarjoilua tomaaatilla, persiljalla ja pekonimurskalla.

                                     >>>>>> O <<<<<<


MUSTIKKAPIIRAKKA  30.7.2011 Ollin tekemänä, Yhteishyvä 8/11

Murutaikina:
7 dl  vehnäjauhoja
1 ps  (80 g) mantelijauhetta
3½ dl  sokeria
2 tl  vaniljasokeria
2 tl  leivinjauhetta
2 tl  soodaa
250 g  sulatettua margariinia

Pohjataikina:
1/2  murutaikinasta
1  kananmuna
2 dl kuohukermaa

Täyte:
1 prk  (500 g) maitorahkaa
2 kananamunaa
1 ½ dl  sokeria
250 gr  pakastemustikoita
2 rkl  perunajauhoja

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita joukkoon sulatettu margariini.
Jaa taikina kahteen osaan. Sekoita toiseen osaan muna ja kerma. 
Levitä tämän taikina leivinpaperoidulle uunipellille.
     Sekoita rahka, munat ja sokeri keskenään. Levitä rahkaseos pohjataikinan päälle. Sekoita perunajauhot jäisiin mustikoihin ja levitä rahkaeoksen päälle. Murustele loppu murutaikina piirakan pinnalle.
     Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 40 min., kunnes pohja on kypsä.
     Peitä tarvittaessa lopussa leivinpaperilla. Anna jäähtyä kunnolla. Leikkaa annospaloiksi (16-24 palaa).
      Sekoita sieniseokseen smetana, munat ja juustoraaste. Maista täytettä, loisä'ä tarvittaessa suolaa. Kaada täyte taikinapohjalle.
      Paista uunin ala/keskiosassa 200 asteessa noin 40 minuuttia.



                  >>>>>> O <<<<<<