Moni (mies) lyö kantansa kaksikymppisenä lukkoon joka asiaan ja pysyy kannassaan maailman tappiin saakka. Ja jos se ei muille kelpaa, niin tuosta poikki ja pinoon. Meillä on kaksi jäärää, toinen puhuu ”vaikka Kiinan keisarin kanssa” ja toinen ”Minä teen juuri niin kuin teen”. Nykymaailmassa pitäisi olla tuntosarvet herkkänä joka suuntaan ja olla valmiina arvioimaan mielipiteensä uudestaan, aina kun uutta faktaa tulee.
Moni äänestäjä halusi edellisen hallituksen talouspolitiikkaan muutosta: nyt jätetään neljäksi vuodeksi kehitysapu maksamatta, rajoilla pannaan portit kiinni elintasopako-laisilta, romaneille laitetaan postimerkki takapuoleen ja lähetetään sinne missä pippuri kasvaa. Kreikalle ja Portugalille lainata ropoakaan. Jos Soini olisi ruvennut 800-päisen työ- ja elinkeinoministeriön päälliköksi, hän olisi työministerin avulla järjestänyt työttömille töitä, pannut ruotuun käsittämättömän yritys- ja aluetukien viidakon ja lopettanut aikoinaan väliaikaiseksi tarkoitetun lähialueyhteistyön. Hän olisi myös oikonut verotukseen epäoikeudenmukaisuutta ja parantanut toimeentuloturvaa. Ja mitä kaikkea muuta hän lupasikaan. Yli puoli miljoonaa ihmistä perusti toivonsa häneen. – Oppositiosta voi tietysti huudella ja voihan se vaikuttaakin, mene tiedä.
Vai katsoiko Soini sittenkin uusia kansanedustajiaan ja päätti peruuttaa ajoissa. Vai murskasiko oma ryhmä Soinin ministeriunelman? Alkoiko vastuu hirvittää? Perussuoma-laisten ryhmässä on vain viisi eduskuntakokemusta jo omaavaa, eivätkä loputkaan ehkä ihan pystymetsästä tulleet. Monenlaista pallontallaajaa joukkoon silti mahtuu. On korkeasti oppineita, on loikkareita, joilla on toinen tai jopa kolmas puolue menossa, moni on käynyt raastuvassa ja tuomioita on tullut monenmoisista tekosista. Nyt se vasta paimennus alkaa. Ja pysyykö puolue Soinin hyppysissä?
Soini piti liikuttavan, tunteisiin vetoavan puheen, miksi ei lähtenyt hallitusneuvot-teluihin. Saattoi suorastaan luulla, että siinäpä suoraselkäinen mies, pitää kiinni arvoistaan ja periaatteistaan. Onko semmoisia vielä? Politiikassa on neuvoteltava, soviteltava, tehtävä lehmänkauppoja ja tarvittaessa takinkääntöjä. On osattava asettua toisen asemaan ja varsinkin vähäosaisen.
560 075 suomalaista äänesti perussuomalaisia. Se on kumminkin vain 20 prosenttia äänistä, eli perussuomalaiset paransivat 15 prosenttia edellistä tulostaan, ja olivat siinä mielessä suurvoittajia. Urheilumaailmassa tällä laskutavalla ei välttämättä ”voiteta”. Elon laskuopin mukaan kokoomus voitti vaalit, sosialidemokraatit tulivat toiseksi ja perus-suomalaiset kolmanneksi.
Olen ja en ole koskaan ymmärtänyt EU:ta vastustavien ja EU -kriittisten henkilöiden tunkua EU:n parlamenttiin. Jos vastustaa niin vastustaa. Meneekö semmoinen ihminen naimisiin, joka vastustaa avioliittoa? Pyrkiikö papiksi jos on ateisti? Jos oli juutalainen, liittyikö Gestapoon? Suoraselkäinen 2009 Soini pyrki EU:n parlamenttiin ja pääsi. Kotipesä löytyi EU-vastaisten ryhmästä. Miksi? Voidakseen vaikuttaa asioihin. Kotimaassa Soini piti parempana vaikuttaa oppositiosta.
KERTTU KERÄNEN
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti