12. kesäkuuta 2014

KOKKIOPPIA TUMPELOILLE. Länsi-Uusimaa 13.6.2014


Ruoanlaitto ei ole vahva puoleni, vaikka aikoinaan tein sitä joka päivä. Uskoin jopa, että 50-vuotiaana innostun siitä kovastikin, sitten kun se on vapaaehtoista. Mies omi lajin ja hyvä niin. Laitan toki ruokaa jos on tarvis, mutta yleensä ei ole.

Meidän neljän hengen perheessä oli aina joku, joka ei pitänyt joko ruoasta tai sen aineksista. Ei sieniä, sipulia, porkkanaa, rusinoita, piimätuotteita, riisiä, voita, tomaattia, ketsuppia. Anoppilan mieltymykset huomioiden kana eikä maksakaan maistuneet. Eikä kysymys ollut mistään ruoka-aineallergioista. Nykyemäntien kauhu, vegaanivieras, ei käynyt vielä edes unissa.

Nykyään TV:n eri kanavilta tulee tolkuttomasti kokkiohjelmia, tänäänkin tiistaina yhteensä 24,5 tuntia. Yksi niiden hyvistä puolista on, että nyt pojatkin ovat kiinnostuneet ruoanlaitosta, kun siinä voi tulla tähdeksi. Melkein kaikki TV-kokit ovatkin miehiä.

Näin siis tiistaina: TV2:lta tuli Keittiössä tuoksuu ruoka, TV 3:lta Mitä tänään syötäisiin (kolmesti), Jamie Oliverin 15 minuutin ateriat, Kaappaus keittiössä ja Saaristoruokaa.

Nelosella esitettiin Huikeat kakut, Sokkokokki, MasterChef Suomi ja Neljän tähden illallinen.

Subilla näytettiin Jamie Oliverin Säästöateriat. Liviltä tuli Leila leipoo, Sikke - ruokaa rakkaudella, Arvostele mun illallinen Ruotsissa ja Arvostele mun illallinen Suomessa. Jim esitti kolmesti Kuppilat kuntoon Gordon Ramsay!, Britannian paras leipomo tuli kahdesti ja MasterChef USA kerran. AVA esitti kahdesti Makuja & Elämää, Market Kitchen, Ruokaritarit Jamie ja Jimmy sekä Saaristoruokaa.

Eniten kokkiohjelmia lähetti FOX: kolmesti Sara Chafalkin Suolasta sahramiin, 24Kitchen: Turkkilainen herkkukokki, 24Kitchen: Nopeaa ja herkullista, 24Kitchen: Portugalin makuja, 24Kitchen: Kalle – Chef on the Beach ja 24Kitchen: Mummojen parhaat reseptit.

Liika on liikaa. Silti joskus sattuu mukavia sieppoja kuten tänään. Portugalin makuja -ohjelmassa laitettiin kanelia possunlihaan. 20 vuotta sitten söin ensimmäisellä Marokonmatkallani hunajalla maustettua kanaa, ei hassumpaa! Ruokaohjelmat ja matkailu monipuolistavat ruokatottumuksiamme.

Maikkarin 10-osainen Kaappaus keittiössä on mielestäni ruokaohjelmien ykkönen. Siinä huippukokki, Savoyn keittiömestari Kari Aihinen käy tavallisissa kodeissa antamassa ruoanlaitto-oppia tumpeloille. Käydään kaupassa ja suunnitellaan. Jotkut tarvitsevat neuvoja jopa veitsen käytössä tai perunankeitossa: vanhat perunat laitetaan kylmään veteen ja uudet merisuolalla ja tillillä maustettuun kiehuvaan veteen. Pääsanoma on oppia tekemään ruokaa einesten ja suoranaisen roskaruoan sijaan. Jääkaapista pitäisi aina löytyä salaattiainekset, kurkut ja tomaatit.

Ruokien valmistaminen itse on tärkeää varsinkin jos perheessä on lapsia. Tuntuu kohtuut-tomalta vaatimuk­selta raskaan työpäivän jälkeen. Ruoka pitäisi saada nopeasti pöytään, ja harrastuksiin on jo kiire. Pitää vain varata aikaa ruoanlaitolle, ihan kuin salilla käyntiin, sanoo Aihinen pienellä turkulaiskorostuksella.

Lasten ottaminen mukaan ruoanlaittoon voi häivyttää heidän ennakkoluulojaan, kun saavat maistella itse tekemänsä ruoan makua. Ja kuten huippukokki Aihinen sanoo: kaikkia ruokia kannattaa ainakin maistaa.


KERTTU KERÄNEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti