19. maaliskuuta 2011

NYT KEITTÄÄ! Länsi-Uusimaa 13.11.2009

Olin erikseen ajatellut olla puuttumatta nettiyhteyksien surkeuteen Karjalohjalla. Ensin toi Länskä ilosanomaa 6.7.:  puhelinmaston saa rakentaa puhdistamon viereen! Ja sitten Jobinpostia: asiasta on tehty hallinto-oikeuteen kolme valitusta!
          En ole seurannut kahden aikaisemman mastoehdotuksen torppausta, mutta nyt keittää - niin paljon aikaa on tärvääntynyt  kelvottoman nettiyhteyden vuoksi. Omakoti-talon alakerrassa ei nettiyhteys toimi lainkaan uudella läppärilläni ja mokkulalla. Yläkerrassa yhteys syntyy, mutta se kestää. Pyhäinpäivänaamuna kesti 6½ minuuttia, ennen kuin saa-puneiden sähköpostien lista oli edessäni, arkena menee vähintään kymmenen minuuttia. Sähköpostin kapasiteetista on käytössä puolet ja välimuisti putsattu. No, sinä aikana ehtii pukeutua, pedata, päästää kissan ulos, harjata hampaat jne.
          Kesällä viilasimme serkkuni täsmälleen samanlaista tietsikkaa kuntoon. Serkku ilkkui, että täällä tulee mokkulaan vihreä valo, vaikkei ollakaan Saimaan saaristossa. Pitäisi tulla sininen! Suomessa on yli 5000 mastoa, mutta lähitienoilla semmoista en ole nähnyt. Kau-pungeissa tuki­asemien määrä on moninkertainen. Ja ne ovat lähellä ihmistä – ehkä seinän takana!
          Maston merkitys ei ole pelkästään vakaammissa puhelinyhteyksissä, vaan myös tietokone­yhteyk­sissä. Raha-asioiden hoito verkkopankin kautta on itsestäänselvyys, mutta netistä voin tsekata myös bussiaikataulut, kunnan ja seurakunnan tapahtumat, käydä kirjeenvaihtoa lääkärin ynnä muiden kanssa Amerikkaan ja Australiaan saakka. Tsekkaan lähipiirin kuulumiset face­bookissa. Katsoisin myös joskus ohi menneen TV-ohjelmankin netin kautta, mutta puolen tunnin ohjelman katsomiseen menisi 6 tuntia. Näyttöön tulee lause kerrallaan, sitten kuva ja ääni seisovat pari minuuttia, sitten seuraava lause ja taas tauko. Järkihän siinä menee.
          Sähköinen asiointi on nykypäivää. Lohjalaiset vanhemmat voivat jo nyt hakea sähköisesti lapselleen kunnan hoitopaikkaa. Espoossa diabeetikot ja verenpainetta sairastavat voivat katsoa netistä tietonsa ja testituloksensa, voivat esittää niistä kysy-myksiä. Lääkäri tai hoitaja vastaa kolmen päivän kuluessa. Usein reseptin uusinta ja ajanvarauskin sujuvat sähköpostilla. Monissa  kunnissa on käytössä sovelluksia, joilla valtuuston ja muiden elinten kokousaineistot lähetetään sähköisesti  valtuutetuille. Onpa tapahtunut sellaistakin, että kunta on ostanut läppärit valtuutetuilleen. Sähköistä äänestämistäkin on kokeiltu. 
          Siis masto pitäisi saada. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan valitusoikeus maston raken­tamista vastaan on muillakin kuin kuntalaisilla. Säteilylaissa on määräykset asukkaiden turvaksi, ennen kuin rakennuslupa voidaan antaa. Säteily on voimakkaimmillaan muutaman kymmenen metrin korkeudessa maston huipulla. Kännykkä korvalla antaa 1000-kertaisesti säteilyä puhumat­takaan mikroaaltouuneista, televisioista jne. laitteista, joita kodit ovat täynnään.
Viestintämarkkinalain mukaisen yleispalveluvelvoitteen mukaan operaattorien on heinäkuun alkuun 2010 mennessä myytävä jokaiseen ympärivuotisessa käytössä olevaan talouteen asuinpai­kasta riippumatta laajakaista, kiinteä tai langaton, tai ainakin nopeampi yhteys. Vähim­mäisvaatimus haja-asutusalueilla on 1 Mbit/s päätelaitteen suuntaan.
Yksi lempiajatuksistani on etätyö maaseudun kehittäjänä. Vaikka asia on kirjattu rakennus­lakiin, se ei ole edennyt toivotussa määrin. Se edellyttäisi asennemuutoksen lisäksi kunnollisia etäyhteyksiä  - nopeeta laajakaistaa mökkiläisille. Mutta aika on rahaa kaikille, myös vakiasuk­kaille!

KERTTU KERÄNEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti