Miten jakselee täti Uudessa-Seelannissa? Huonosti, huonosti…korkeasta iästään huolimatta hän nousi tikkaille vaihtamaan kammarinsa lamppua, keikahti ja makaa nyt sairaalassa. Käsi on murtunut ja muisti meni. Nyt me omaiset lähettelemme postia, kuvia Kekkosesta ja vanhemmista sukulaisista, jos niistä olisi apua muistin palautumiseen.
Tykkään käydä kuuntelemassa kaikenlaisia alustuksia. Uuden-Seelannin tätiin liittyen teema ”Asukasturvallisuus” kuulosti lupaavalta. Kuulijoille jaettiin heti alkuun ristiintaulu-koituna tapaturmiin ja väkivaltaan kuolleiden yleisimmät kuolinsyyt ikäryhmittäin vuonna 2008: ykkössijalla olivat kaatumis- ja tapaturmat 1154 henkeä, toisena itsemurhat 1033 ja kolmanneksi myrkytystapaturmat 873 kpl. Kuljetustapaturmissa menehtyi 356, hukkumalla 168, väkivaltaisesti 119, tukehtumalla 113 ja muihin tapaturmiin 461 henkeä. Esityksen pääpaino olikin sitten millä torjua ilmiöitä ja tapahtumia, jotka johtavat turhiin kuolemiin ja miten lisätä yleistä turvallisuutta.
Kaatuminen tai putoaminen ovat yleisin tapaturmainen kuolinsyy yli 65-vuotiailla, joilla voimat ja tasapainoaisti ovat heikentyneet. Rakennusteknisesti voidaan portaiden ja rakenteiden turvallisuutta lisätä, rakentaa luiskia ja kaiteita. Jalkakäytävät pitäisi hiekoittaa ajoissa ja itse kukin voi hankkia liukuesteet jalkineisiinsa.
Itsemurhien määrä taas on suurin työikäisillä eli 15-44 -vuotiailla. Taustalla usein oleva nuorten miesten ja naistenkin masennus pitäisi havaita ja hoitaa asianmukaisesti ja estää alkoholisoituminen. Itsemurha aiheuttaa omaisille menetyksen tunteiden lisäksi ahdistusta ja syyllisyyttä enemmän kuin kuolemantapaukset yleensä.
Myrkytystapaturmat taas vallitsevat 45-64-vuotiaiden ryhmässä. Yleisin aiheuttaja on etanoli, mutta myös lääkkeet, korvikeaineet ja huumeet. Alkoholimyrkytykset ovat erityisesti miesten vaara, mutta naisten osuus on kasvanut jo neljäsosaan. Myrkytykseen kuolleiden miesten keski-ikä oli 52 ja naisten 54 vuotta. Lasten ja nuorten osuus oli pieni. Mikään ammatti tai sosiaaliluokka ei näytä suojaavan alkoholimyrkytyskuolemalta, mutta yksinäisten alimman sosiaaliluokan miesten riski on yli 15-kertainen. Työikäisillä on alkoholikuolemia jo enemmän kuin sepelvaltimotautikuolemia. Koskenkorva Suomessa saa enemmän tuhoa aikaan kuin Al Gaida maailmassa.
Suoraan väkivaltaan kuoli 119 henkeä. Suhteutettuna väkilukuun ja verrattuna EU:n keskiarvoon määrä on kaksinkertainen. Vain Baltian maissa, Romaniassa, Bulgariassa ja Unkarissa rikollisuustaso on Suomea korkeampi. Valtaosa henkirikosten uhreista on miehiä ja taustalla on sekä tekijöillä että uhreilla alkoholin käyttö.
Turvallisuus on järjestyneen yhteiskunnan ykköstuote. Turvallisuudestamme huolehtivat poliisit, tulli- ja palomiehet ja rajavartijat sekä yksityiset turvamiehet, jotka maihinnousu-enkineen näyttävät usein pelottavilta. Moni asia korjaantuisi asennemuutoksella. Jos hei-astimet ja turvavyöt olisivat käytössä, pyöräilijöillä kypärä päässä ja nopeusrajoituksia noudatettaisiin, onnettomuudet vähenisivät huomattavasti. Tärkein turva olemme me jokainen itse tykönämme.
Pahin turvallisuuden uhkatekijä meillä on kuitenkin viina. Keljuttaa toistaa paheksuntaa nuorten alkoholisoitumisesta: humalahakuisuudesta ja humalan ihannoimisesta. Olutpullo kourassa kassit kolisten alkaa tämänkin viikonlopun vietto surullisen monen nuoren kohdalla. Valitettavasti.
KERTTU KERÄNEN
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti