Olen huolestuneena seuraillut Itellaa koskevia uutisia viime aikoina. Postia kehitetään ja sovitetaan EU:n direktiivien raameihin. Nykyään postin toimipiste pitää olla joka kunnassa. Tulevaisuudessa niin ei ole, vaan posti olisi ”kohtuullisen etäisyyden” päässä asuinpaikasta. Lisää posteja aiotaan sulkea niin että joka kunnassa ei enää olisi omaa postia. Karjalohjan postikin lakkautettiin jo vuosia sitten ja asiamiesposti toimii tällä hetkellä Unkan baarissa. Ihan kiitettävästi kylläkin, mutta jotenkin oikea posti, koulu ja kirjasto pitäisi aina olla joka kunnassa.
Asiamiespostitkin ovat eritasoisia, esimerkiksi oma asiamiespostini toimii R-kioskissa, eikä sieltä voi lähettää paketteja. Isomman kirjeenkään punnitus ei onnistu. Saapuvat paketit toki saa. Kun isoissakin kioskeissa on yleensä vain pari myyjää, lotto-päivinä jonot ulottuvat ulko-ovelle saakka. Jonoissa on makeisten ja lehtien ostajien lisäksi lottoajia ja muita veikkaajia, monet hakevat olutta, maitoa, makkaraa ym, elintarvikkeita ja valmista kahviakin saa ostaa nurkan kahvipisteestä. Itse olin viimeksi hakemassa postipakettia ja ostamassa matkavakuutusta. Edessäni oli pari bussikortin ostajaa. Herää kysymys, mitä R-kioskista ei saa? Ja samalla kun myyjä pitää silmällä alaikäisiä pelikoneille pyrkijöitä ja epämääräisiä porukoita hyllyjen välissä, on muistettava olla ystävällinen asiakkaille. Kohta varmaan R-kioskit toimivat vaalien ennakkoäänestyspaikkoina, matkatoimistoina ja niin edelleen. On tietysti kivaa, että työ on monipuolista?
Varsinainen huolenaiheeni on kuitenkin posti, Itella. En nyt pohdi postin ällistyttävää nimeä vaan toimintaa. Mikä muu yritys toimii vain viitenä päivänä viikossa? On ehdittävä kirjeen kanssa postiin tai postilaatikolle ennen kello 16, postin keruuauto tulee silloin. Jos et ehdi, keruuauto tulee seuraavan kerran maanantaina klo 16, eli kolmen vuorokauden kuluttua.
Postinjakelukin on muutoksen kourissa. Porvoossa Anttilan kylässä ryhdytään kokei-lemaan kirjeiden skannausta ja lähettämistä sähköpostina vastaanottajalle. Puolet kylä-läisistä on suostunut kokeiluun ilmeisesti siksi, että heille on annettu tietokone ja sähkö-posti kokeilua varten. Skannaus tapahtuu suljetuissa tiloissa, skannaajat eivät lue kirjeita ja ovat vaitiolovelvollisia (kuten sentraalisantratkin aikoinaan!). Skannatut kirjeet jaetaan pari kertaa viikossa postilaatikoihin normaalijakelun puitteissa. Kirjesalaisuus on turvattu perustuslain 10 §:ssä. Viestintävirasto ja tietosuojavaltuutettu ovat luvanneet, ettei se ole uhattuna. Entä jos kirjeessä on rahaa?
On asioita, joista huolehtiminen pitäisi pysyä valtiolla. Näitä ovat posti ja jossain määrin julkinen liikenne, erityisesti VR. Niiden ei tarvitse tuottaa ylettömästi voittoa kunhan taloudellisuudesta huolehditaan. Voi niitä kehittääkin, muttei miten tahansa. Posti voisi myös työllistää satoja työttömiä ajamaan postin keruuautoja sen sijaan, että makse-taan vastikkeetonta työttömyysturvaa.
Postitoiminta on ollut avointa kilpailulle jo vuodesta 1994. Postidirektiivi helpottaa asiaa. Siinä vaan voi käydä niin, että kerman kuorijoita löytyy ja valtio saa hoitaakseen kannattamattomat syrjäseudut.
Itse kirjoittelen kymmeniä oikeita kirjeitä vuodessa. Vaikka ne eivät sisällä mitään salaista eikä arveluttavaa, en halua niiden joutuvan ulkopuolisten käsiin. Sähköpostia käytän silloin kun se on tarkoituksenmukaista. On ihanaa myös saada oikeita kirjeitä eli postilaatikkoon tipahtaa muutakin kuin laskuja ja mainoksia.
KERTTU KERÄNEN
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti